+48 757135988

info@zorzaporanna.com

Welkom bij Zorza Poranna

B&B Zorza Poranna (Morgenrood) ligt in het vriendelijke dorpje Dobków, aan de voet van het Kaczawskiegebergte in Neder-Silezië. Dobków ligt op ca. 800 km vanaf de Nederlandse grens, centraal gelegen tussen de plaatsen Jelenia Góra (24 km), Zlotoryja (22 km), Jawor (25 km) en Bolków (18 km). Het Kaczawskie gebergte (land van de uitgedoofde vulkanen) bevindt zich in het westelijke deel van de Sudeten. De Sudeten (Karkonosze) zijn een bergketen in het grensgebied tussen Duitsland, Polen en Tsjechië. Tot deze bergketen behoren ook het Reuzengebergte en het IJzergebergte.

Neder-Silezië is een van de meest aantrekkelijke regio's van Polen. Bijna 20% van de streek bestaat uit nationale parken, natuur- en landschapsreservaten en beschermde landschappen. Op loopafstand van Zorza Poranna ligt het ca. 125 km2 grote landschapsreservaat Chelmy. De bomen die in het park groeien, behoren tot de best bewaarde loofbossen in Neder-Silezië. Er is een enorme rijkdom aan flora en fauna. In het reservaat groeien alleen al 44 soorten beschermde vaatplanten en tal van bijzondere bergplanten. Tijdens een wandeling kunt u herten, wilde zwijnen, vossen, moeflons, tal van unieke vogels en zelfs de uiterst zeldzame zwarte ooievaar tegenkomen.

In de omgeving vindt u verder onder andere de in de 17e eeuw gebouwde houten Vredeskerken in Jawor en Swidnica. Deze evangelische kerken staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Verder gezellige stadjes met een groot winkelaanbod en terrassen en een groot aantal kastelen en burchten. Indrukwekkend is een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Gross-Rosen. Voor de sportieve vakantiegangers is een wandeling over een van de toeristische routes naar de Karkonosze, met 1602 meter het hoogste punt van de Sudeten-bergen (Sniezka), een echte uitdaging. Onderweg en op de top kunt u genieten van werkelijk schitterende uitzichten. U bent iets minder sportief? Vanuit de toeristische plaats Karpacz gaat ook een kabelbaan naar boven. Een bezoek aan de ruim duizend jaar oude stad Wroclaw, mag zeker niet ontbreken. Ook voor de wintersportliefhebbers is Zorza Poranna het juiste adres; op nog geen 15 minuten rijden zijn er prachtige skipistes. Verder kan men kan hier heerlijk wandelen en mountainbiken op de goed aangegeven routes. Diverse klimsporten beoefenen, paardrijden, (vlieg) vissen, parachutespringen, parasailing of quadrijden.

Ook voor kinderen is het hier een waar paradijs!In de omgeving zijn er diverse zwembaden, natuurmeertjes en een aqua park. Voor zowel jong als oud is het zoeken naar edelstenen en mineralen, desgewenst onder begeleiding van een gids en/of het deelnemen aan een keramiek workshop een echte aanrader.

Wij zijn de laatste boerderij op de heuvel met achter ons alleen maar honderden hectare natuurgebied. Tot rust komen op een plek waar nog echte stilte heerst. Waar u kunt genieten van een indrukwekkende sterrenhemel. Weg van het gejaagde leven en alle drukte.